Krem czekoladowy z posmakiem pomarańczy i syropem malinowym :)
U mnie wyszło 8 małych szklaneczek pysznego kremu..
Potrzebujemy:
8 okraglych biszkoptów
400gr mrożonych malin
600ml jogurtu naturalnego
olejek/aromat pomaranczowy
1 czekolada gorzka
1 czekolada biala
2 lyzki masla
cukier do smaku
żelatyna
Wykonanie:
Do każdej szklaneczki kruszymy po jednym biszkopcie.
Przygotowujemy sos malinowy:
do rondelka wkładamy maliny , trochę cukru i na wolnym ogniu podsmażamy owoce na 'dzem'. Przecedzamy aby oddzielić sok od owoców. Sokiem nasączamy biszkopty.
Krem z gorzkiej czekolady:
Rozpuszczamy czekoladę z lyzka masla i lyzka cukru uwazajac aby nie przypalić. Dodajemy aromat pomaranczowy tyle ile lubimy. Dodajemy pól szklanki wody z roztopiona żelatyna (1lyzeczka na pól szkl)
i mieszamy z 300ml jogurtu.
Wypełniamy szklaneczki do polowy ciemnym kremem i odstawiamy do lodówki az stezeje.
Następnie czynnosc powtarzamy przygotowujac krem z białej czekolady i nakładamy go na ciemna.
Odstawiamy do lodówki.
Deser dekorujemy malinami z syropu i dodajemy po jednej swiezej malinie do dekoracji.
Smacznego!
A tu inna propozycja podania:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z uwagi na to ze Anonimowym osoba czesto brak kultury, komentarze zostawiam tylko dla osob zarejestrowanych. Pozdrawiam.