wtorek, 15 stycznia 2013

Baklazan z jagniecina po kurdyjsku - Tepsi.

Przygotowanic te potrawe mozna na kilka sposobow. Co kucharka to inaczej gotuje. Ja ostatnio przekonalam sie do wersji smazono-pieczonej.. i chyba najbardziej kalorycznej z mozliwych. Ale efekt prawie jak w restauracji- wg mojego meza.





Potrzebujemy:

0.5kg jagnieciny (lopatka)
2 baklazany
2 papryki czerwone
1 cebula
2 zabki czosnku
Puszka pomidorow bez skorki
Przyprawy: kolendra w proszku, kmin rzymski, kurkuma,sol, pieprz.
Olej do smazenia.


Wykonanie:

Baklazany,papryke i cebule kroimy w duze plastry i smazymy na pol-glebokim tluszczu. Przez pare minut z kazdej strony. Przekladamy do naczynia zaroodpornego i pieczemy w piekarniku okolo 45min. W tym czasie  smazymy jagniecine pokrojona w kostke. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami - po lyzeczce proszku kolendry,kminku i kurkumy oraz do smaku sol i pieprz. Dodajemy czosnek i pomidory. Dusimy ma wolnym ogniu. Warzywa wyjmujemy z piekarnika i odlewamy nadmiar oleju (baklazany bardzo "pija" olej podczas smazenia) ktory jest w naczyniu. Dodajemy mieso z pomidorami. Mieszamy i pieczemy przez kolejne 45 minut od czasu do czasu mieszajac. Temperatura pieczenia okolo 160/180'C.
Podajemu z sypkim ryzem Basmati.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Anonimie ty sobie mozesz dekorowac co tylko chcesz. Ja nie musze.
    Jak sie cos nie podoba to prosze nie komentowac.

    OdpowiedzUsuń

Z uwagi na to ze Anonimowym osoba czesto brak kultury, komentarze zostawiam tylko dla osob zarejestrowanych. Pozdrawiam.