środa, 15 sierpnia 2012

Krem Czekoladowy

Krem czekoladowy z posmakiem pomarańczy i syropem malinowym :)
U mnie wyszło 8 małych szklaneczek pysznego kremu..



Potrzebujemy:

8 okraglych biszkoptów
400gr mrożonych malin
600ml jogurtu naturalnego
olejek/aromat  pomaranczowy
1 czekolada gorzka
1 czekolada biala
2 lyzki masla
cukier do smaku
żelatyna


Wykonanie:

Do każdej szklaneczki kruszymy po jednym biszkopcie.

Przygotowujemy sos malinowy:
 do rondelka wkładamy maliny , trochę cukru i na wolnym ogniu podsmażamy owoce na 'dzem'. Przecedzamy aby oddzielić sok od owoców. Sokiem nasączamy biszkopty.

Krem z gorzkiej czekolady:

Rozpuszczamy czekoladę z lyzka masla i lyzka cukru uwazajac aby nie przypalić. Dodajemy aromat pomaranczowy tyle ile lubimy. Dodajemy pól szklanki wody z roztopiona żelatyna (1lyzeczka na pól szkl)
i mieszamy z 300ml jogurtu.

Wypełniamy szklaneczki do polowy ciemnym kremem i odstawiamy do lodówki az stezeje.

Następnie czynnosc powtarzamy przygotowujac krem z białej czekolady i nakładamy go na ciemna.
Odstawiamy do lodówki.

Deser dekorujemy malinami z syropu i dodajemy po jednej swiezej malinie do dekoracji.

Smacznego!


A tu inna propozycja podania:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z uwagi na to ze Anonimowym osoba czesto brak kultury, komentarze zostawiam tylko dla osob zarejestrowanych. Pozdrawiam.