niedziela, 12 sierpnia 2012

Chicken Curry

Taki obiad 'chodzil' za mna juz od jakiegos czasu ale jakos nie bralam sie za curry bo wiem ze moj talent do kuchni indyjskiej jest znikomy... A tu prosze curry wyszlo rewelacyjne.. idealne w smaku (jak dla mnie) i odpowiednio kremowe :D Jednym slowem PYCHA...! Polecam..
Potrzebujemy:

 70dkg filetow z piersi kurczaka - smietane 12% - mleko kokosowe okolo 300 ml (u mnie domowej roboty) - 2 luzeczki przecieru pomidorowego - korzen imbiru okolo 1lyzeczki (startego) - 1 cebula - 3 zabki czosnku - kostka rosolowa rozpuszczona w szklance wody-bulion - sol, pieprz do smaku - przyprawy: * 4 ziarenka kardamonu,1 lyzka kurkumu, 2 lyzki curry, 3/4 lyzeczki cynamonu, 1/3 luzeczki chilli(pieprzu cayenne),1/2 lyzeczki ostrej papryki, listko laurowe, - oliwa z oliwek do smazenia okolo 3- 4 lyzki - 2 lyzki maki do zageszczenia sosu.
Wykonanie:


 Cebule i czosnek kroimy drobniutko i smazymy za oliwie az zbrazowieje, nastepnie dodajemy straty imbir i mieszajac caly czas dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojonego w mala kosteczke kurczaka. Uwazamy zeby nam sie przyprawy nie przypalily(!) Zarumienionego lekko kurczaka zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Po okolo 15minutach dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kolejne 15min.Dodajemy przecier pomidorowy nastepnie smietane. Robimy zaklepke ze 150ml wody i 2 lyzek maki. Wlewamy przez sitko do sosu i zostawiamy na gazie jeszcze jakies 2 minutki. Mieszamy caly czasz :D I gotowe :D Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z uwagi na to ze Anonimowym osoba czesto brak kultury, komentarze zostawiam tylko dla osob zarejestrowanych. Pozdrawiam.