niedziela, 5 lutego 2012

Pulpeciki w sosie koperkowo-serowym



Pulpeciki robie dosc czesto bo moj synek bardzo lubi ziemniaczki z sosem ale miesko to ciezko mu 'przemycic' a pulpeciki wcina bez mrugniecia okiem. Pulpeciki sa bardzo latwe do zrobienia i delikatne w smaku.

Potrzebujemy:

0.5kg miesa mielonego (u mnie wieprzowe-z serii be good to yourself -sainsburry-uk)
2 cebule
2-3 lyzki kaszki manny
peczek koperku
100ml smietany
opakowanie serka topionego z ziolami
jajko
bulka tarta
2lyzki maki
2 zabki czosnku
przyprawy: maggie,kucharek,kostka rosolowa,pieprz,ziele angielskie,lisc laurowy.


Zaczynam od przygotowania miesa na pulpety poprostu mieszajac mieso,jajko, 1posztkowana cebule,bulke tarta i manne (tyle zeby mieso tworzylo jednolita mase) i przecisniety zabek czosnku. Wszystko ugniatamy razem i doprawiamy odrobina maggie,kucharka i pieprzu- do smaku.
Calosc wkladamy do lodowki i zostawiamy do czasu az nas sos bedzie gotowy.

Teraz kolej na gotowanie wywaru na sos.. Do sredniej wielkosci garnka wlewamy okolo 2litrow wody. Dodajemy posiekany koperek, 1poszatkowana cebule, zabek czosnku, kostke rosolowa i przyprawy.
Gotujemy okolo 25-30minut.

Nastepnie z miesa formujemy male kulki i wrzucamy do gotujacego sie wywaru na sos.Zmniejszany ogien i gotujemy jeszcze z 25minut od czasu do czasu mieszamy.

Na koniec w szklance goracego wywaru na sos roztapiamy serek topiony i dodajemy do garnka z pulpetami. Okolo 100 ml wody mieszamy ze smietana, dodajac 2 lyzki maki. Mieszamy do czasu az nie bedzie zadnych grudek. Zaklepujemy tym sos. I gotowe.

Smacznego!

2 komentarze:

Z uwagi na to ze Anonimowym osoba czesto brak kultury, komentarze zostawiam tylko dla osob zarejestrowanych. Pozdrawiam.