piątek, 24 lutego 2012

Jagniece pulpeciki w sosie grzybowym.


Tym razem pulpeciki w sosie grzybowym, podane z duszonymi warzywami i ziemniakami.
Łatwe i szybkie do przygotowania :)  Smak jagnięcego mięsa świetnie pasuje do sosu grzybowego.

Potrzebujemy:

0.5kg mięsa mielonego jagnięcego
1jajko
2lyzki bulki tartej
2lyzki maki
0.5kg pieczarek
cebula
kilka grzybków suszonych
przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz ziarnisty, maggie, kucharek.
Do zagęszczenia ja używam granulek BISTO (gravy) wiec sadze ze Soser firmy Winiary tez się nada SOSER





Mięso: Laczymy z jajkiem , maka, bulka tarta i doprawiamy trochę. Formujemy male pulpety i dodajemy do sosu.

Sos: Pieczarki i cebule rumienimy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy i zalewamy woda. Dorzucamy kilka suszonych grzybków i gotujemy okolo 20min.

Gdy juz pulpety mamy w sosie gotujemy calosc na wolnym ogniu jeszcze okolo 30 minut i dodajemy 2- 3 lyzki granulek Soser dla zagęszczenia calosci.

Smacznego!

wtorek, 14 lutego 2012

Zupa krewetkowa..



Zupa krewetkowa lekko pikantna i bardzo aromatyczna..
Idealnie nadaje sie na Walentynkowa kolacje.. Kombinacja skladnikow pobudzi zmysly..i to nie tylko smaku... wszak nie od dzisiaj wiadomo ze seler,imbir,kardamon,chili,krewetki a nawet pieprz to afrodyzjaki ...   ;P



Potrzebujemy:

20dkg krewetek (obranych i ugotowanych)
30dkg mieszanki warzywnej 'na zupe' (mrożonka) -mozna zastapic swierzymi
polowa czerwonej papryki
1marchewka
3 łodygi selera naciowego + trochę startego korzenia.
100ml mleka kokosowego
3/4 szklanki ryzu
przyprawy do smaku jak kto lubi: pieprz,ziele angielskie,curry,chili w proszku,3ziarenka kardamonu,kurkuma,imbir w proszku lub korzeń starty,kucharek.

Do garnka wlewamy okolo 2,5litra wody dodajemy pokrojona w plasterki marchew oraz selera.
Dodajemy warzywa z mrożonki u mnie to były marchew,groszek zielony,kukurydza,fasolka szparagowa,pietruszka. Gotujemy na srednim ogniu. Przyprawiamy według własnego gustu..ale pamiętajmy zeby zupa byla pikantna w smaku. Gotujemy az warzywa beda miękkie i dodajemy ryz.
Gdy ryz jest juz ugotowany dodajemy mleko kokosowe i na sam koniec dodajemy krewetki. Gotujemy jeszcze okolo 2minuty. Zestawiamy z ognia i gotowe :)

Smacznego !

niedziela, 12 lutego 2012

Pączki Liliputki..


Jako ze wielkimi krokami zblizaja się Tłusty Czwartek (16lutego) i Ostatki (21lutego) postanowiłam usmazyc dzis Pączki serowe, ale w wersji mini Liliputki :) Pączki z przepisu mojej mamy nieznacznie modyfikowane :)

Potrzebujemy:

4jajka
3szklanki maki
Pól lyzeczki proszku do pieczenia
Pól lyzeczki sody
szklanka cukru
cukier waniliowy
Pól lyzeczki zapachu śmietankowego
0.5kg sera (jak na sernik(u mnie quark))
cukier puder do posypania
olej do smażenia -okolo 1 litra

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem. Dodajemy zapach śmietankowy, następnie ser. I przestajemy miksować. Do calosci dodajemy make,proszek do pieczenia,sodę i mieszamy drewniana lyzka do momentu az ciasto jest dobrze wyrobione. Ciasto jest dosc rzadkie.

Rozgrzewamy olej w rondelku i lyzeczka nakładamy male porcje ciasta . Smażymy az pączuszki ladnie zbrazowieja :)

Wykładamy na papier kuchenny. Następnie posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego!


czwartek, 9 lutego 2012

Kokosowe Brownies


Ciasto w sam raz dla wielbicieli czekolady :) W dodatku nie ma się co martwic ze nie wyjdzie- bo musi..nawet zakalec jest w tym cieście mile widziany..hi hi Ale największym plusem jest to ze po 2 kawałeczkach zapotrzebowanie na słodycze mija na pól roku :) Bynajmniej u mnie :)

Potrzebujemy:

20dkg masla
20dkg wiorkow kokosowych
tabliczka gorzkiej czekolady
3 lyzki kakao
3/4szklanki brazowego cukru
1szklanka maki +1lyzeczka proszku do pieczenia
2 jajka
do dekoracji kawalki czekolady



W rondelu rozpuszczamy maslo i czekoladę caly czas mieszając dodajemy kakao, następnie cukier i Wiorki kokosowe. Calosc zostawiamy na jakieś 15minut do przestyniecia. W kubeczku ubijamy widelcem 3 jajka. Dodajemy do naszej masy czekoladowej. Nastepnie przesiewamy make z proszkiem do pieczenia i mieszamy wszystko razem. Jesli calosc jest za gesta to dodajemy odrobine wody. Wylewamy calosc na blachę wylozona papierem do pieczenia lub jak u mnie folia aluminiowa. Wyrownujemy cisto i dekorujemy.
Pieczemy okolo 35minut w temperaturze 180'C.
Po wystygnięciu kroimy w male kawałeczki i podajemy z kawa lub herbata :)

Smacznego!


wtorek, 7 lutego 2012

Kurdyjskie smaki..


Jak niektórym wiadomo mój maz jest Kurdem z Iraku wiec dzis postanowiłam pokazać wam odrobinę  kuchni z jego rodzinnych stron :) Przepisy znalazłam na stronie grupy 'Kurdish recipies' na Facebooku, jednak dosc mocno je modyfikowałam do własnego gustu. W dodatku pytałam teściowej i tak oto powstały moje wersje tych potraw :)

*1*Kubbe - Ryzowe szyszki z mięsnym nadzieniem.

Na szyszki ryzowe potrzebujemy:

1.5szklanki ryzu
1jajko
2-3 lyzki maki
turmenic 1 plaska lyzeczka.

+Olej do smażenia.


Na nadzienie potrzebujemy:

0.5 kg mięsa mielonego jagnięcego
maly przecier pomidorowy
1cebule
rodzynki -garstke
orzechy wloskie-  garstke
Natkę pietruszki  (okolo pól szklanki)
Przyprawy; kucharek,pieprz,curry (najlepiej madras)

Wykonanie:

Mięso smażymy z cebulka, dodajemy orzechy i rodzynki i dalej smażymy. Podlewamy troszkę woda i dodajemy pietruszke oraz przyprawy do smaku. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy do momentu az wszystko będzie dosc geste. Nie moze to miec konsystencji sosu, powinno byc jak farsz.


Ryz gotujemy i zostawiamy do prawie całkowitego wystygnięcia. Dodajemy jajko, make oraz turmenic(dla koloru) i zagniatamy na 'ciasto'
Nabieramy w reke trochę ciasta i formujemy placuszek do którego nakładamy farszu. Calosc zamykamy w dloni formując szyszke. Czynnosc powtarzamy każdorazowo mocząc ręce w wodzie przed nabraniem 'ciasta'

Smażymy na glebokim tłuszczu do zarumienienia :)

Bałaganu przy tym co niemiara ale za to jaka satysfakcja z gotowego dziela :P

* 2 * Bayanjan - Baklazany w sosie pomidorowym.

2 spore baklazany
1 duza cebula
2zabki czosnku
puszka pomidorow w naturalnym soku
curry,sol,pieprz..

W rondelku podsmazamy cebule, zalewamy woda. Calosci dodajemy czosnek i pokrojone w plastry (okolo 1cm) baklazany. Przyprawiamy i gotujemy okolo 20 minut. Nastepnie dodajemy pomidory i przecier pomidorowy. Gotujemy do czasu az wszystko jes miekkie -okolo 20 minut. Ja zawsze gotuje dluzej bo my lubimy jak wszystko jest juz lekko rozgotowane.


* 3 *  Mahalabi - Deser- prawie jak nasz budyn..

2 kubki pelnotlustego mleka
cukier (ile kto lubi)
2lyzki maki rozrobionej w wodzie
2-3 lyzeczki wody rozanej
cynamon
orzechy wloskie i/lub pistacje

Mleko gotujemy z cukrem,cynamonem i woda rozana. Zageszczamy woda z maka. Nastepnie przelewamy do salaterek i dekorujemy cynamonem. Wstawiamy do lodowki na kilka godzin. Serwujemy posypane pokruszonymi orzechami.


Smacznego!

poniedziałek, 6 lutego 2012

Ćwikła z chrzanem :)



Moja ulubiona przystawka do obiadu :) Najlepsza do ziemniaków z mięsnym sosem, kopytek,klusek Ślaskich i tym podobnych.. Polecam zrobić samemu bo wychodzi smaczniej niz sklepowe..

Potrzebujemy:

5-6 średnich burakow
1lyzka chrzanu (ze słoiczka)
sok z polowy cytryny
sol,pieprz do smaku
pietruszka,koperek lub szczypiorek do dekoracji.

Buraki obieramy i gotujemy do miekkosci. Następnie kroimy w mniejsze kawałki i ucieramy blenderem na jednolita papkę, dodając chrzan i sok z cytryny. Doprawiamy. Dekorujemy szczypiorkiem.

Smacznego!

niedziela, 5 lutego 2012

Zapiekanka ziemniaczana z miesem mielonym.



Zapiekanka to idealny pomysł na obiad w mrozne zimowe popołudnie.. Mnie zainspirowal gotowy mix z Winiary 'Pomysl Na..'

Potrzebujemy:

1pomysl na zapiekankę Winiary
0.5kg mięsa mielonego
1 cebule
5ziemniakow
100ml smietany
zolty ser do posypania (u mnie cheddar)

Podsmażamy mięso z cebulka i doprawiamy sola,pieprzem (ja dodałam jeszcze oregano)
Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniakow warstwami przekladajac mięsem. Na koniec 100ml wody i 100ml smietany mieszany z przyprawa z Winiary, zalewamy tym nasza zapiekankę i posypujemy zoltym serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 50minut :)

Smacznego!






Pulpeciki w sosie koperkowo-serowym



Pulpeciki robie dosc czesto bo moj synek bardzo lubi ziemniaczki z sosem ale miesko to ciezko mu 'przemycic' a pulpeciki wcina bez mrugniecia okiem. Pulpeciki sa bardzo latwe do zrobienia i delikatne w smaku.

Potrzebujemy:

0.5kg miesa mielonego (u mnie wieprzowe-z serii be good to yourself -sainsburry-uk)
2 cebule
2-3 lyzki kaszki manny
peczek koperku
100ml smietany
opakowanie serka topionego z ziolami
jajko
bulka tarta
2lyzki maki
2 zabki czosnku
przyprawy: maggie,kucharek,kostka rosolowa,pieprz,ziele angielskie,lisc laurowy.


Zaczynam od przygotowania miesa na pulpety poprostu mieszajac mieso,jajko, 1posztkowana cebule,bulke tarta i manne (tyle zeby mieso tworzylo jednolita mase) i przecisniety zabek czosnku. Wszystko ugniatamy razem i doprawiamy odrobina maggie,kucharka i pieprzu- do smaku.
Calosc wkladamy do lodowki i zostawiamy do czasu az nas sos bedzie gotowy.

Teraz kolej na gotowanie wywaru na sos.. Do sredniej wielkosci garnka wlewamy okolo 2litrow wody. Dodajemy posiekany koperek, 1poszatkowana cebule, zabek czosnku, kostke rosolowa i przyprawy.
Gotujemy okolo 25-30minut.

Nastepnie z miesa formujemy male kulki i wrzucamy do gotujacego sie wywaru na sos.Zmniejszany ogien i gotujemy jeszcze z 25minut od czasu do czasu mieszamy.

Na koniec w szklance goracego wywaru na sos roztapiamy serek topiony i dodajemy do garnka z pulpetami. Okolo 100 ml wody mieszamy ze smietana, dodajac 2 lyzki maki. Mieszamy do czasu az nie bedzie zadnych grudek. Zaklepujemy tym sos. I gotowe.

Smacznego!

sobota, 4 lutego 2012

Łosoś grillowany z lekka salatka.


Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Swietnie nadaje sie do salatek. Jako danie glowne, lub nawet w postaci wedzonych plasterkow do kanapki :)

Na lunch lub lekka kolacje dla 2 osob potrzebujemy:

2 filety z Łososia
1 duze jablko
pol ogorka
2 pomidory
2-4 suszone sliwki
kilka rodzynek
sok z polowy cytryny
ziola i przyprawy do smaku


Filety posypujemy ulubionymi ziolami - u mnie to byly ziola prowansalskie i grilujemy okolo 30minut w temperaturze 180'C.
Salatke przygotujemy z wymienionych skladnikow (wystarczy w kosteczke drobna posiekac)
i kropimy sokiem z cytryny.
Rybe serwujemy na salatce lub dzielimy na czastki i mieszamy wszystko razem.

Smacznego!

Gotuje bo lubie..

Witam was, to bedzie moj drugi juz blog ale tym razem bedzie on o tematyce tylko kulinarnej.
Postanowilam ze zaczne pisac bo w kuchni czuje sie dosc pewnie, ale czesto gotujac cos 'na oko' nie zapisze proporcji i potem juz nie pamietam jak ponownie przygotowac te sama potrawe..
Mam nadzieje ze moze  wam przydadza sie moje pomysly..

Na chwile obecna nie ma tu jeszcze przepisow ale w miare mozliwosci czasowych bede sie ty pojawiac powoli :)

Pozdrawiam Milena..